2020-2021 EĞİTİM ÖĞRETİM DÖNEMİ OKULA UYUM VE PANDEMİ SÜRECİ

Aşağıdaki metinde okula uyum ve pandemi süreci ile ilgili bilgilendirme yapılmıştır..Yapılan bu bilgilendirmenin çocuklarımızın okula uyumu, eğitimi ve sağlık güvenliği için önemli olduğunu lütfen unutmayalım..

Sağlıkla kalın...


OKULA UYUM VE PANDEMİ SÜRECİ

1.OKULA BAŞLAMA VE OKULA UYUM SÜRECİ

Okula başlama, çocuğun yaşamındaki önemli dönüm noktalarından biridir. Yeni yaşamsal becerileri içeren okula başlama süreci ve bu sürecin gerektirdiği uyum, çocuğun belli bir düzeyde zihinsel, sosyal ve duygusal olgunluğa erişmiş olmasını gerektirmektedir. Çocuk için okul, alıştığı ve kendini güvende hissettiği aile ortamı dışındaki bir ortama doğru atılan belki de ilk adımdır. Bu nedenle uyulması gereken yeni kuralları, yerine getirilmesi gereken yeni görevleri, yeni arkadaşları ve öğretmeni ile uyum sağlaması gereken birçok farklı özelliği içeren yeni bir sosyal çevre konumundadır.

Okula başlamak hem çocuk hem de aile için büyük bir yenilik ve değişimdir. Bu önemli başlangıç için çocuğun hazır olması ilerideki başarısını da etkileyecektir. Çocuk için okul, hiç tanımadığı bir ortam, öğretmenler, yeni arkadaşlar, uymak zorunda olduğu kuralları içeren yeni bir sosyal çevredir. Ancak gerekli bilgi ve becerilere sahip olursa okula uyum sağlayabilir.

Çocuğun okula başlaması, önemli bir olaydır. Ancak bunu çocuğunuzu kaygılandıracak şekilde abartırsanız, çocuğunuzun uyumunu zorlaştırırsınız. Okula başlama, çocuğun yaşamında yeterince önemlidir. Bu nedenle aynı zamana, başka bir önemli olayı sıkıştırmamaya özen göstermelisiniz. Örneğin, bir ameliyat, sünnet ya da taşınma gibi. Okula başlama zamanı, çocuğun alışkanlıklarını değiştirmek, vazgeçmediği şeylerden vazgeçirmek için uygun bir zaman değildir. Örneğin; o güne kadar beraber yatıyorsanız, yatağınızı ayırmak için okula başlama anını beklemeyin. Daha önceden bu ve benzeri bağımlı davranışlardan kurtulması için onu destekleyin.

Uyum süreci sadece çocuk için değil, aynı zamanda aile içinde yeni bir deneyimi içerir. ailenin tutumu, çocuğun okula uyumu sürecinde oldukça etkilidir. Okul öncesi eğitim; çağdaş ve ekonomik toplumun gerektirdiği duygu ve düşüncelerini özgürce ifade edebilen, araştırmacı, meraklı, girişimci, karşılaştığı problemlere çözümler ve alternatifler üretebilen, kendi kendine karar verebilen, kendi haklarına ve başkalarının haklarına saygılı, sahip olduğu potansiyeli en yüksek düzeyde, yeteneklerini de en iyi şekilde kullanabilme, kendi kendini de denetleyebilen bireyler yetiştirebilmeyi amaçlamaktadır. Yapılan araştırmalar, okulöncesi eğitim almış olan çocukların ilköğretime daha kolay uyum sağladıklarını ve okul öncesi eğitim almamış olan çocuklara göre daha başarılı olduklarını göstermektedir

Okula başlama hangi eğitim seviyesinde olursa olsun çocuk ve ailesi için heyecan verici bir süreçtir. Çocukların alıştıkları aile ortamından farklı bir ortama adım atmalarını içeren okula başlama süreci içerisinde barındırdığı yenilikler ve değişiklikler ile çocukta bazı kaygı ve korkuların oluşmasına neden olabilir. Okula başlangıç aşamasında çocuğun, okula gidiş yolunda tehlikelerle karşılaşılabileceğine, okul içerisinde kaybolabileceğine, sınıfın kalabalık olmasından dolayı ürkebileceğine, ailesinin onu bırakabileceğine veya söylenilen saatte almaya gelmeyeceğine, okulda yalnız kalabileceğine ait korkuları olabilir. Bununla birlikte okulda olduğu sırada evde neler olduğu, ailesinin onu özleyip özlemediği, oyuncaklarına bir şey olup olmayacağı, tuvaleti gelirse ne yapacağı, arkadaşı olup olmayacağı vb. konulara ait kaygıları da olabilir. Özellikle okula ait korkuların ve kaygıların yaşanması durumu, ailenin bu durumlarla ilgili koşulları (örn, söylenen saatte çocuğun okuldan alınmaması, alışma döneminde çocuğun bütün gün okulda bırakılması vb.) yerine getirmemesi vb. nedenlere bağlı olarak uzayabilir. Yine bu dönemde çocuğun okula başlama sürecinin yeni bir kardeşin doğumu, yeni bir eve veya şehre taşınma, aile bireylerinden birinin kaybı gibi çocuğun yaşantısında stres yaratan durumlara denk gelmesi çocuğun okula uyumunu da zorlaştıracaktır. Aileler çocuğun okula başlama ve okula uyumu sürecinde kritik bir rol üstlenmektedirler.

Anaokuluna başlama döneminde ebeveynlere öneriler

·         Gideceği okul hakkında çocuğa açıklama yapmak, onunla konuşmak ve okulu tanıtmak sürece uyumu kolaylaştırır.

·         Okulunun sadece çocukların bulunduğu bir yer olduğu anlatılıp, anne ve babaların bulunmadığı, işe gittiği açıklanmalıdır.

·         Anne baba, okulda kalış süresi hakkında çocukla konuşmalı, sadece belli bir zaman dilimi içinde okulda kalacağı çocuğa anlatılmalı. Diğer aile bireylerinin de işte olacağı belirtilmeli. Eğer çocuğu ebeveyn alacaksa, onu alabileceği süreyi, onun anlayacağı terimlerle anlatmalı ve mutlaka o süreyi geçirmeden çocuğu okuldan almaya dikkat etmelidir.

·         Vedalaşma mümkün olduğunca kısa tutulmalı. Vedalaşmada çocuk ağlamaya başlasa bile ayrılma konusunda kararlı davranılmalı. (Onu öpüp "Ben şimdi gidiyorum" deyin ve geri geleceğinizi söyleyin. Bunun ne zaman olacağını onun anlayacağı terimlerle ifade edin. Sonra elinizi sallayıp yolunuza devam edin. İyi olduğunu kontrol etmek için durup arkaya bakmayın.)

·         Çocuk okula birlikte geldiği ebeveyninin gitmesine izin vermiyorsa okula, bağımlı olmadığı bir kişi tarafından getirilmeli ve okula düzenli devam etmesi konusunda çaba harcanmalı. Yakınmaya devam etse bile sakin ve kararlı davranılmalıdır.

·         Çocuğun okulu reddetmesi durumunda, büyükanne/büyükbaba gibi aileden birinin çocuktan yana tutum göstermesi, ona güç verir ve tepkisini büyütür. Okula gidiş tüm aile bireyleri tarafından desteklenmeli ve aile bireyleri uyum içinde olmalıdır.

·         Okula uyumunu veya başarısını başkalarıyla karşılaştırmayın

 

2.PANDEMİ SÜRECİ VE OKULA UYUM

Sevgili ebeveynler, bazı ülkelerde kreş, anaokulu ve ilkokullarda eğitime yeniden başlandı. Hijyen kuralları uygulandığında bunun sorun oluşturmadığı, vaka artışına yol açmadığı görüldü. Normalleşme sürecinde  hala ciddi bir salgının içinde olduğumuzu unutmamanız gerekir, salgın bitmiş değil. Virüsün okullarda yayılmamasını ve kontrolden çıkmamasını istiyorsanız gerekli önlemleri almalısınız. Birbirimizi enfeksiyona karşı korumalı ve maske takmak, sosyal mesafeye uymak gibi alışkanlıklarımızı devam ettirmeliyiz. Çocuklarınız salgın dönemi boyunca evde kaldı, dışarı çıkamadı, koşup oynayamadı, temiz havadan, güneşten yararlanamadı. Dört, beş yaş gibi sosyalleşmenin en önemli olduğu, kişiliklerinin temellerinin atıldığı bu dönemini, sosyal mesafeyi koruma, maske takma gibi tam algılayamadıkları eylemleri izleyerek geçiriyorlar. Pandemi öncesi eleştirdiğimiz tablet kullanımı, çizgi film izleme oranı had safhaya ulaşmış durumda. Çocuklarımız artık kontrollü bir şekilde okullarına gitmek durumundalar.

Eğer çocuğunuz endişe duyuyor veya soruları var ise çocuğunuz ile onu neyin endişelendirdiği hakkında konuşmalı okula hazırlamalısınız.

Aşağıdaki tavsiyelere uyarak sizde korona virüsün okullarda dağılımını azaltabilirsiniz:


• Çocuğunuzu okula verirken mümkün oldukça diğer veli ve çocuklar ile görüşmeyin. Sosyal Mesafeli durmaya özen gösterin.
• Çocuğunuzu okulun bahçe kapısında öğretmen ve personele teslim edin. Okulun almış olduğu kararlara uyun.
• Sabah evden çıkarken ve eve geri döndüğünde çocuğunuzun ellerini yıkamasını söyleyin.
• Çocuğunuza nasıl el yıkanması gerektiğini öğretin, genel hijyen tavsiyelerine nasıl uyması gerektiğini ve mümkün olduğunca diğer çocuklara mesafeli durması gerektiğini anlatın.
• Çocuğunuza etkinliklerinde rahat edebileceği şekilde kıyafet giydirin.
• Evden okula oyuncak vb eşya götürmeyin.
• Hastalık belirtilerine dikkat edin en ufak bir belirtide çocuğunuzu evde tutun.
• Eğer siz hasta iseniz evde kalın ve çocuğu okula göndermeyin.
• Çocuğunuz okulda hastalanırsa eve götürün ve hastalığı geçinceye kadar okula göndermemeye özen gösterin.

•  Çocuğunuzu maske takmaya alıştırın ve neden takması gerektiğini anlatın ki ilk kez geldiği okul ortamında öğretmenlerini ve okul çalışanlarını maskeli gördüğünde tedirgin olmasın, korkmasın, doğal bir durum olduğunu algılasın.

•Pandemi ile ilgili okulun almış olduğu kararlara uyalım, direnç göstermeyelim.


Unutmamamız gerekir ki, sağlıklı bir toplum olmamız için kuşkusuz sağlıklı bireyler yetiştirmemiz gerekir. Biz kendimizi ve ailemizi koruyup, gerekli önlemleri alalım ki, toplum sağlıklı olsun...yeniden hayatın normalleştiği sağlıklı günlere kavuşmak dileğiyle...Biz Birlikte Güçlüyüz...100. YIL ANAOKULU MÜDÜRLÜĞÜ

 



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 14  kişi beğendi